На 29 септември почитаме паметта на преподобния Киряк Отшелник.Много от светците

...
На 29 септември почитаме паметта на преподобния Киряк Отшелник.Много от светците
Коментари Харесай

Почитаме паметта на велик светец, кой е той

На 29 септември почитаме  паметта на преподобния Киряк Отшелник.

Много от светците на Църквата имат определението отшелници, тъй като са взимали решение да се отдръпват в пустинни места, само че духовно с молитвата си те продължавали да бъдат покрай хората в света и да им оказват помощ.

Един от великите отшелници бил свети Киряк. Роден в Коринт, Гърция, през 448 година, той бил учтив във религия и обич към Бога и хората. От ранна възраст проявявал духовна зрялост. А щом навършил пълноправие, отишъл в Светите земи, където е живял Иисус Христос, и в уединение се отдал на пост, молитва и размишления за безконечния живот. Там срещнал великия подвижник Евсторгий, на който бил възпитаник известно време.

По негов съвет Киряк отишъл при палестинския аскет свети Евтимий Велики, с цел да се поучи от неговите добродетели. Последователно бил и в манастира на свети Герасим Йордански, където изпълнявал послушанието си на манастирски готвач с огромно старание и напредвал във вярата и добродетелта. Сам той постел строго и се хранел единствено с малко самун и вода на всеки два дни, само че по тази причина пък напредвал в молитвения живот.

След девет години Киряк се открил в манастира Сука, учреден от преподобния Харитон Изповедник. Там се подвизавал дълги години и бил ръкоположен за духовник, като станал прочут с чистата си нематериалност. На 77 години той още веднъж се отдръпнал в пустинята, с цел да живее в уединението, което потърсил още на млади години. Но и там при него идвали монаси за съвет, а също и хора, обладани от бесове, с цел да се помоли и да ги изцели.

Затова траял да се отдалечава в пустинята и живеел в действителност като земен ангел. Малко преди края на живота му някои монаси отишли да го посетят и да получат благословията му. Починал на 107 години, като оставил спомен за подвижника, който проявявал благост и обич към всички хора, без изключение.

Във видеото горе вижте информация за 10 от най-известните манастири в България.

 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР